чаї з диких трав ОРИГІНАЛЬНІ ПОДАРУНКОВІ НАБОРИ З ЧАЄМ. НАТУРАЛЬНІ АВТОРСЬКІ ДУХМЯНІ ЧАЇ З ДИКИХ ТРАВ. 🍵

ДБАЙЛИВО ЗІБРАНО ДЛЯ ВАС В ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ КУТОЧКАХ УКРАЇНИ


Резработка сайтов, веб-дизайн    
 

недвижимость

 

работа

 

финансы

 

туризм

 

авто

 

СМИ

 

афиша

 

ваш дом

 

рестораны

 

магазины

 
 
 

  Разделы сайта

 

 

  Справка

 

  Курсы валют

 
 

  Черкасские новости

 
 

  Товары и Услуги г. Черкассы и Черкасской области

 
 

  Музеи г. Черкассы

 
ЧЕРКАССКИЙ ОБЛАСТНОЙ КРАЕВЕДЧЕСКИЙ МУЗЕЙ
Неподалік Дніпра, в зоні історичного ядра м. Черкаси, злетіла в небо білокам’яна споруда. Ніби стіни старого замку навмисне переплелись із сучасною архітектурою, щоб поєднати в собі минуле і майбутнє у нашому сьогоденні. Саме в такій споруді, в основі якої покладено образ скарбниці історичних, матеріальних та духовних цінностей, розмістилась експозиція Черкаського обласного краєзнавчого музею. Та перед тим, як коротко розповісти про деякі куточки музею, його шедеври, варто трохи згадати історію його діяльності.
Черкаський обласний краєзнавчий музей один із найстаріших музеїв на Черкащині та і в Україні. Заснований він був у травні 1918 року за ініціативою місцевого осередку „Просвіти” і вчитель¬ської громадськості міста як історико-педагогічний музей ім. Т.Г. Шевченка.
Керівником ініціативної групи і першим директорам музею став невтомний дослідник історії краю Дмитро Панасович Бочков.
Основою майбутньої музейної колекції стали матеріали 35-го Орловського і 36-го Брянського полків колишньої російської армії, які дислокувались у Черкасах. Серед полкових реліквій були військо¬ві знамена, зброя, золоті і срібні речі.
Крім цього до фондів музею надходили картини, гобелени, килими, різні коштовні речі, що були реквізовані в навколишніх панських маєтках. Населення міста передавало предмети побуту, знаряддя праці, тощо. Так до музею потрапили: колекція опудал і картин дому Лисакова і Гаркавенка, мінералогічна колекція Козловського, ентомологічна колекція Балковського, колекція монет, медалей та інших речей, твори образотворчого мистецтва із маєтків графів Бобринських, Балашових, Браницьких. У музеї зберігалися картини багатьох видатних російських та українських художників, а також старих європейських майстрів різних шкіл.
У середині 20-х рр. ХХст. музейна колекція налічувала майже 15 тис. експонатів, а книжковий фонд музейної бібліотеки складав понад 13 тисяч томів і всі фонди постійно зростали.
Та великих збитків музею принесла війна 1941-1945рр. В період німецько-фашистської окупації фашисти пограбували музей. Пропало близько 4 тис. найцінніших експонатів. Але вже 1 травня 1944 року музей першим в Україні прийняв відвідувачів звільненого від фашистів краю.
Напередодні 40-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні - 8 травня 1985 року була відкрита експозиція музею у новому приміщенні.
Новий обласний краєзнавчий музей збудовано біля Пагорба Слави за проектом місцевих архітекторів Л.С. Кондрацького, М.Я. Собчука, С.М. Фурсенко, науковий консультант О.М. Дубовнй. Вся авторська група удостоєна державної премії України ім. Т.Г. Шевченка.
Експозиція музею розміщена в 30 залах на площі 2800кв.м. Вона має розділи: природи краю, археології, етнографії, історії краю ХІV - початку XX століття та історії краю з 1917 р. та сучасності, а також виставочні зали і зал вшанування пам’яті Т.Г. Шевченка.

Експозиція музею представляє широкий діапазон тематичних розділів, де гармонійно розподілені та підпорядковані історичній періодизації близько 12 тисяч експонатів. Фондова ж колєкція музею на 01.01.2003р. становить вже понад 106 тисяч одиниць збереження основного та науково-допоміжного фонду.
Раритетами музею є колекція стародруків, ікон, етнографічна та археологічна колєкції, оологічна колекція О.В. Носаченка. Музей володіє унікальною колекцією Шевченківських видань, яка налічує понад 330 музейних предметів, - це прижиттєві та посмертні видання творів Т.Г. Шевченка, переклади на мови народів світу, видані в різні часи, в різних державах.
Серед унікальних експонатів чільне місце посідає колекція речей козацької доби. Це, перш за все, - козацька зброя: пістолі, гармати різного калібру і розміру, порохівниці. В експозиції можна побачити абардажні піки, бойові сокири, рушниці, козацькі люльки. Та гордістю музею є двері від козацького куреня І-ої половини ХVIIIст. із зображеною на них народною картиною „Козак-Мамай".
Багата земля Черкаська і на різноманітні історичні подіі та історичні особистості такі як Богдан Хмельницький - Гетьман України, максим Залізняк та Іван Гонта - ватажки гайдамацького руху, Д.П. Неверовський /герой Вітчизняної війни І8І2р./, промисловці та меценати Симиренки, Бобринські, діячі культури - С.С. Гулак-Артемовський, М.П. Старицький, І.С. Нечуй-Левицький та великий син українсь¬кого народу Т.Г. Шевченко.
Героїзм та самовіддана праця, глибокий патріотизм та професіоналізм характеризують наших земляків впродовж багатьох поколінь. Здобули славу рідному краю Двічі Герої Радянського Союзу - І.Д. Черняховський, І.Н. Степаненко, Герої Соціалістичної праці - В.М. Левчик, Г.О. Буркацька, Ф.І. Дубковицький, О.Н. Парубок, О.М. Величко та багато інших наших славних земляків.
Матеріали про цих людей є прикрасою музейної експозиції.
Музей щороку відкриває десятки нових виставок, що дає можливість ширше знайомити відвідувачів із музейними фондовими колєкціями, популяризувати їх.
Щороку музей відвідує понад 170 тисяч відвідувачів, значна частина яких це діти та молодь. Завдяки розробленій та впровадженій в життя системі музейної роботи з підростаючим поколінням популярність музею зростає.
Зустрічаючи 90-річний ювілей Черкаського обласного краєзнавчого музею, приємно відмітити, що серед факторів, які формують духовний світ людини, її світогляд і громадську позицію, важливу роль відіграє виховання історією. Центральне ж місце в системі такого виховання посідають музейні установи і одна з них - наш музей.

Адреса музею: 18000 м. Черкаси, вул. Слави,1
Телефон для довідок: 37-20-91, 45-11-46, 45-11-82

Директор музею А. А. Кушнір








Фотогалерея г. Черкассы и Черкасской области >>>
 

 

  Культура и искусство

 
Афиша Черкассы. Кино, театры, шоу, спектакли, выставки
 

  Полезные ссылки

 

 

 

  Погода Черкассы

 
-5
°
C
-4°
-6°
Черкаси
Середа, 11
Четвер
-3° -6°
П’ятниця
-1° -5°
Субота
-1°
Неділя
+ -1°
Понеділок
+ -1°
Вівторок
+ +
Прогноз на тиждень
 

  Переводчик

 
 
с на